当前位置: 首页 >> 实训教学 >> 创新教学 >> 正文

《机器人创新实践》课程简介

编辑:詹雯    [发布时间]:2019-09-20    [浏览次数]:

机器人创新实践课程简介

课程英文名

Robot Innovation Practice

课程代码

总学时

理论学时

实验/实践学时

先修课程

工程图学

适用专业

全校工科类专业

内容简介

(中文)

一、课程地位:本课程依托于全国(省)工程训练综合能力大赛,是一门提高学生创新设计能力和实际动手操作能力的技术类课程。

二、课程目标:以工程训练综合能力竞赛为导向与目标,培养学生敢于创新的行动能力和团队精神;课程同时也为下届比赛储备参数队员。

三、课程主要内容:课程介绍机器人发展历史、现状与趋势;基于机器人开发套件,由学生自主搭建简易机器人结构,并选择合理传感器与驱动电路,实现机器人控制。

内容简介

(英文)

1. Course Status, The course relies on the national (provincial)   engineering training comprehensive ability competition. It is a technical course to improve   students' innovative design ability and practical operation ability.

2. Objectives, Aiming   at the national (provincial) engineering training comprehensive ability   competition, students' innovative ability and teamwork spirit could be cultivated. At the same time, the course also reserves   parameters for the next competition.

3. Main contents of the course, The course introduces the history,   current situation and trend of robot development. Based on robot development suite,   a simple robot structure is built by the students themselves, and some   reasonable sensors and driving circuit are selected to realize the robot   control.

执笔人

邵铁锋